SpringleveND

Klik de titel aan van het filmpje dat je aanspreekt voor je yogamomentje tijdens deze uitzonderlijke lentedagen van 2020. Van harte, Ine

« Ine, welke oefeningen kan ik thuis doen? »
« Ik zal lesjes van 10 à 15 minuutjes op de website plaatsen; cadeautje en vooral hopelijk een hulp voor je fantastisch plan :-). Je tapijt, je parketje, je tuin, … zelfs de tegel aan de kassa van de supermarkt zijn ook ‘yogamatjes’ 😉 … Namaste. »

 • Zittend, Liggend, Zacht: Bekkenbodemspieren en Mula Bhanda; bewustwording en versterking ♡ Stap1 ♡ Stap2 ♡ Stap3; lees het artikel en oefen in een meditatiehouding. Kijk ook naar ♡ INOEFENINGEN (komt nog online). Je zal op een zachte wijze je bekkenbodemspieren leren voelen en ontwikkelingen. Je zal je eerste stapjes naar Mula Bhanda zetten.
 • ZONNEGROET ‘like in class’:
 • Flow in je tuin, staand, zacht dynamisch, 15 minuten: Krijger I en II, enkele bouwstenen voor deze complexe houdingen. Ons paardje vervulde de rol als lichtdimster .. oei 😉 .. Virabhadrasana I en II zijn houdingen die kunnen uitgevoerd worden met veel compensaties. Je zal enkele bouwstenen leren om ‘aplomb’, stabiel, krachtig maar ook verruimend in deze houdingen te ademen.
 • 17 minuten, Liggend met lint: Beenstretchen II: Vijf energieën : Je zal je benen stretchen en zo de energiedoorstroming bevorderen in je benen maar ook in de gerelateerde bindweefselkettingen en organen: 1 aan de achterkant (Blaasenergie – bevrijdt angst), 2 binnenkant (Leverenergie – bevrijdt frustratie), 3 buitenkant (Galblaasenergie – bevrijdt onbeslistheid) en voorkant (MaagMiltenergie – bevrijdt piekeren).
 • Flow in je tuin, Staand, met dank aan Outstanding, ons 2-jarig paardje en oogappel 😉
  • Je zal in deze repetitieve kata flowen in 2 x 6 houdingen (chandrasana, goding, 5ster, trikonasana, parsvottanasana, anjaneyasana of variaties). Je kan afwisselend naar links en naar rechts starten en je verbinden met een zachte vrouwelijke maanenergie. Adem rustig: uitademen per houding en inademen tussen de houdingen of meerdere ademhalingen per houding).
 • Bhastrika ademhaling in een notendop: Krachtige buikademahling; in en uitademen vanuit de buik met een zacht en rustig bovenlichaam!; als een blaasbalg. Inademhaling: buik beweegt uitwaarts en het middenrif zakt / Uitademhaling: buik beweegt inwaarts en het middenrif stijgt. Bouw rustig op! Je kan door de mond uitademen of met een geluid (‘harr’ in deze video) of door de neus. Je kan er bewegingen van de arm aan toevoegen (voor-, zij- en opwaarts in deze video) of niet.
  PAS OP: Doe geen (heftige) Bhastrika ademhaling bij hoge bloeddruk, hartproblemen, hernia, maagzweren, netvliesproblemen en epilepsie (deze lijst is niet volledig).
 • Flow in je tuin 10 minuten, Staand, Zacht tot dynamisch: Kumbhaka Flow: Met een eenvoudige en repetitieve kata zal je beweging en ademhaling flowend verbinden. Je zal je focussen op je ademhaling met Yogic Breathing (eventueel zie hieronder beschreven filmpje) en Kumbhaka’s. Je zal de houdingen zacht uivoeren om je te focussen op je ademhaling en je ‘leegmaken’ en/of ‘vullen’. Voel trouwens of je nood hebt om je eerder te ledigen en een poos te verblijven met lege longen of eerder om je te (ver)vullen en een poos te verblijven met volle longen. Je kan accentueren volgens je noden.
 • Yogic Breathing in een notendop: Buikademhaling, borstkasademhaling en sleutelbeenademhaling combineren, zacht als de oceaan en met aandacht voor de pauzes na de inademhaling en de uitademhaling. Ontspan je nek en borst bewust na de volledige inademhaling. Trek je buik in om volledig uit te ademen.
 • Flow in je tuin 8 minuten, Staand, Zacht: HartDunneDarm ‘gardenflow’: Met een eenvoudige en repetitieve kata zal je beweging en ademhaling flowend verbinden. Je zal je Hartmeridiaan en DunneDarmmeridiaan stretchen langs de pinkzijde van je arm. Je zal je dalende, stijgende, verzamelende en expanderende energie vanuit je hart beleven. PS met dank aan Tina de pony, Nomisty de kat … Ze verstopten wel mijn haarborstel:-)
 • Flow in je tuin 7 minuten, Staand, Zacht: BlaasNier ‘gardenflow’: Met een eenvoudige en repetitieve kata zal je beweging en ademhaling flowend verbinden. Je zal je Blaasmeridiaan van kop tot teen zacht stretchen in de voorwaartse buiging. Je zal je Niermeridiaan aan de voorkant aan de voorkant van je ruggengraat stretchen in de zachte achterwaartse buiging. PS met dank aan Tina de pony, Nomisty de kat … Ze groeven wel mijn haarkam in 🙂
 • 18 minuten, Staand, Zacht tot Gemiddeld: Leverenergie, opspruitend en ontluikend: Je zal je Lever- en Galblaasmeridiaan stimuleren met stretchen in je adductoren en flanken alsook kort in je nek.
 • 18 minuten, Zittend, Zacht tot Gemiddeld: Mobiele Heupen: Vanuit je heupen zal je stabiel en flexibel aarden in je letterlijke maar ook figuurlijke pijlers. Opwaarts nodig je je ruggengraat uit te dansen op deze basis en je te verbinden met je hartenergie en de hogere wetten van de natuur.
 • 16 + 13 + 18 minuten, Liggend, Zacht I: Benen & Rug & Schouders
  Beenstretchen I; Vier meridianen: Je zal je benen zacht stretchen en zo de energiedoorstroming bevorderen: 1 aan de achterkant (Blaasmeridiaan – moed en skelet), 2 binnenkant (Levermeridiaan – creativiteit en pezen/gewrichten), 3 voorkant-buiten (Maagmeridiaan – vertrouwen en bindweefsel) en 4 buitenkant (Galblaasmeridiaan – beslissingen nemen en pezen/gewrichten).
  Rugstretchen I: Je zal je rug met zeer zachte oefeningen voorwaarts, achterwaarts, roterend en zijwaarts buigen. * 😉 De video stopt tijdens het einde van de laatste oefening. Trek dan je knieën nog even op en ervaar al ademend de symmetrie in je lichaam. Namaste.
  Schoudergordel en Armstretchen I: Je zal je spieren van je schoudergordel enerzijds stretchen en anderzijds versterken.
 • 13 + 12 minuten, Staand, Zacht/Dynamisch: Zonnegroet variatie met accenten op de Longenergie en Maag-Miltenergie:
  A Zonnegroet variatie Lu en St/Sp: Je zal een langzame variatie op de zonnegroet beoefenen met met accentjes op de Longernergie en haar voedende Maag-Miltenergie. De ademhaling is niet uitdrukkelijk synchroon met de opeenvolging van de houdingen gezien het langzaam karakter.
  B Zonnegroet variatie Lu en St/Sp: Je zal een langzame variatie op de zonnegroet beoefenen met met accentjes op de Longernergie en haar voedende Maag-Miltenergie. Stabiliseer met je diepe dwarse buikspieren en je bilspieren. De buik zal minder bewegen tijdens de ademhaling maar de borstkas zal des te meer uitzetten.
 • 14 minuten, Staand, Zacht: Tatsumura’s 5 ademhalingsoefeningen: Je ademhaling zal verruimen, 1 ter hoogte van je eerste ribben en sleutelbeenderen, 2 ter hoogte van je flanken, 3 ter hoogte van je middenrif, 4 in je gehele borstkas, 5 in je onderbuik.
 • 11 minuten, Staand, Zacht: Long Dikke Darm Shizuto Masunaga I: Je zal je Longmeridiaan/energie en je Dikke Darm meridiaan/energie stimuleren (beide energieën ondersteunen elkaar), 1 ter hoogte van de Dikke Darm zone op je schedel, 2 met een ‘massage-ademhaling’ voor je diafragma, 3 met Do-In over de Longmeridiaan (duimzijde), Hartbeschermer meridiaan (midden) en Hartmeridiaan (pinkzijde) (Hartenergie ‘controleert’ Longenergie) aan de binnenzijde van je arm + in combinatie van het stretchen van je borstspier, 4, 5 en 6 met Shizuto Masunaga oefeningen voor de Longenergie en de Dikke Darm energie.

Beleving in transformatie